Relevante links til arbejdet med bogen
Linksene her på siden kan bruges som supplement til arbejdet med bogens kildetekster.
Irlands historie fra istiden til 1840'erne
IrelandGenWeb er en privat hjemmeside i et gammelt layout. Men lad dig ikke narre. Her er mange gode kildetekster samt fremragende kort og grafiske oversigter.
Påskeoprøret
The Irish Times har sat mange kræfter ind på at dække 1916-begivenhederne. Man kan se det i avisens daglige spalter og på en særlig hjemmeside med fokus på 1916.
F.eks. kan du finde en aktuel analyse af selve uafhængighedsproklamationen.
Desuden har avisen en særlig sektion, hvor læserne kan skrive deres aktuelle og personlige bidrag til, hvordan de oplever ’My 1916: ‘Irish Times’ readers write’.
En anden hjemmeside med ’vidneskildringer’ fra og 1916 er easter1916.ie.
Økonomisk krise, protest og demonstrationer i Nordirland, 1932
Rarenewspapers.com gengiver en avisartikel fra The New York Times, 1932, om arbejderdemonstrationerne og uroligheder i Belfast.
Bloody Sunday, The Troubles og konflikten i Nordirland
På Cain Web Service findes en lang række materialer om den blodige søndag og hele konflikten i Nordirland.
Skandaler og kriser i den katolske kirke
Kristeligt Dagblad har et tema om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke. Linket viser hen til den del, der handler om de internationale sager, herunder i Irland. (Læs også debatten om den katolske krises krav om cølibat kan være skyld i de mange sexskandaler).
Orangeordenen
Har en officiel hjemmeside her.
Påskeaftalen 1998
BBC har lavet en hjemmeside med materiale fra og om påskeaftalen i 1998. Her er klip fra samtidige BBC-nyhedsudsendelser, baggrundsartikler og meget mere.
De paramilitære grupperinger i Nordirland
BBC refererede i 2015 fra en regeringsrapport om de paramilitære grupper i Nordirland. Artiklen på BBC gennemgår kort grupperingerne, og der er link til den fulde rapport.
Brexit
Ingen ved endnu, hvad Brexit kommer til at betyde for Nordirland og grænsen mellem Irland og Nordirland. Kristeligt Dagblad beskrev i januar 2017, hvordan Brexit kan få negative konsekvenser for den fortsatte fredsproces.
The Irish Times har lavet en større samling af artikler om Brexit.
Statistik
Central Statistics Office i Irland svarer til Danmarks Statistik. Her kan findes et væld af oplysninger om befolkningen, vælgeradfærd med mere.
Den nordirske version hedder Northern Ireland Statistics and Research Agency.
Regeringen og det offentlige
Det officielle Irland kan besøges på gov.ei. Her kan du finde links til de fleste statslige institutioner i Irland.
Den officielle side for Nordirlands regering finder du her.
De politiske partier i Irland
Fianna Fail | Fine Gael | Labour | Sinn Fein | Green Party | People before profit | Socialist Party | Workers and Unemployed Action