Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_boger_ny.png
//
Bøger
//
Irland – historie og samfund i et århundrede
//
Ny regering i Irland og en historisk koalition

The Mansion House, Dublin

The Mansion House i Dublin

Ny regering i Irland og en historisk koalition

af Kai Rasmussen 22. august 2020

Fire måneder efter parlamentsvalget i Irland – afholdt den 5. februar 2020 – blev der i slutningen af juni dannet en ny regering. Der er tale om en historisk koalition bestående af de to rivaliserende, gamle partier Fine Gael og Fianna Fáil. De to partier kunne dog ikke danne regering alene og havde brug for opbakning fra det mindre parti De Grønne for at have flertal. Baggrunden er, at de to gamle partier fik et dårligt valg, mens Sinn Féin og De Grønne begge fik en forrygende fremgang. Ved en afstemning fredag den 26. juni stemte et stort flertal (76 %) af De Grønnes medlemmer for en koalition, hvor De Grønne indgår som støtteparti.

Valgresultat af parlamentsvalget den 5. februar 2020

Parti Leder Stemmer (%) Antal mandater, 2020 Mandater, 2016
Sinn Fein Mary Lou McDonald 24,5 37 23
Fine Gale Leo Varadkar 20,9 35 49
Fianna Fail Micheal Martin 22,2 37 44
De Grønne Eamon Ryan 7,1 12 2
Labour Brendan Howlin 4,4 6 7
Socialdemokraterne Catherine Murphy 2,9 6 3
Andre partier og uafhængige    21,4 27 32
       160  160

 

Regeringsforhandlingerne, der blev afsluttet den 26. juni 2020, satte navn på Irlands nye taoiseach (premierminister). Det blev lederen af partiet Fianna Fáil, Micheál Martin. Om to år overtager Fine Gales leder Leo Varadkar posten som taoiseach.

Man kan tale om, at det er en historiske koalition mellem de to partier. Det skyldes, at aftalen mellem Fianna Fail og Fine Gale ender næsten 100 års rivalisering mellem de to partier. Den har stået på siden borgerkrigen, og det er første gang de to partier indgår i en koalition. For mange udenforstående virker det forvirrende. Det er en kæmpestor ændring af irsk politik, der er sket her.

Den 7. januar 1922 stemte The Dáil med 64 stemmer mod 57 for at acceptere Den anglo-irske Traktat, som var forhandlet på plads af de britiske og irske delegationer en måned tidligere i London. Michael Collins fra Fine Gail mente, at traktaten gav »friheden til at opnå frihed«, og det var hans begrundelse for at støtte den og dermed oprettelsen af den nye Free-state (Den irske Fristat).  For Éamon de Valera var det et forræderi mod ideen om en uafhængig irsk republik.

Efter afstemningen førte de Valera sine tilhængere ud af The Dáil (anti-traktattilhængerne) og trak sig tilbage som præsident for parlamentet. To dage senere blev han erstattet af Arthur Griffith. Den midlertidige regering med Griffith og Michael Collins i spidsen tiltrådte den 14. januar 1922 som den legitime Fristatsregering og som traktattilhængerne. I marts 1922 afholdt anti-traktattilhængerne, med støtte fra IRA-folk, et møde i Mansion House, hvor de lovede modstand mod den nye regering. I april besatte antitraktat-IRA The Four Courts og gjorde bygningen til deres hovedkvarter.

De Valera rejste rundt i landet og holdt brændende taler, hvor han forudsagde, at de, der var imod traktaten, »skulle vade gennem irsk blod, gennem blodet fra soldaterne fra den irske regering og måske gennem blodet fra nogle af de medlemmer af regeringen for at få irsk frihed.« For disse bemærkninger og for opfattelsen af, at han tilskyndede borgerkrigen, har mange aldrig tilgivet de Valera. Disse holdninger hang ved, da han i 1926 grundlage Fianna Fail.



Tilbage i 1922 var der nu to rivaliserende hære og politiske lejre. I et forsøg på at mægle fred indgik de Valera og Collins en måned før valget en pagt ved et møde The Mansion House. Billedet herover er historisk. Ved en tilfældighed er et fotografi af det historiske møde blevet opdaget af et barnebarn af fotografen Leo McCormick. Gruppen vises i en uformel position, før det officielle fotografi tages. De Valera er afbildet ved siden af ​​Collins, Griffith og Harry Boland. Inden for tre måneder efter mødet og dette foto ville både Griffith, Collins og Boland være døde. Fotoet af det såkaldte pagtmøde har aldrig været vist før.



Kilde: Irish Times, den 27. juni 2020

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk