Cubas økonomi 1990-97: Socialistisk strukturtilpasning
Uddrag af artikelserie: Cuba - mellem socialisme og kapitalisme fra bladet Kontakt, udgivet af Mellemfolkelig Samvirke.
Det er helt klart, at den cubanske økonomi har oplevet en voldsom nedgang siden 1989. Man kan faktisk her tale om en alvorlig konjunkturforringelse, og måske oven i købet en lavkonjunktur. Med Sovjetunionens sammenbrud blev den cubanske økonomi ekstremt sårbar på grund af afhængigheden af handel med de tidligere allierede. I 1989 foregik næsten 80 procent af eksporten inden for COMECON-området. Den cubanske økonomi viser imidlertid omsider tegn på bedring efter adskillige års sølle resultater. Den cubanske vækst ser ret gunstig ud sammenlignet med mange af overgangsøkonomierne i Østeuropa, og især sammenlignet med republikkerne i det tidligere Sovjetunionen. Cubas betalingsbalance er bedret siden 1994, takket være et nedbragt handelsunderskud, og især også en stigende udenlandsk kapital-import.
I Cuba er der stor modvilje mod ordet »overgang« i forbindelse med de økonomiske og institutionelle forandringer, der finder sted, fordi begrebet som sådan bliver kædet sammen med de processer, som finder sted i Østeuropa og i det tidligere Sovjetunionen, og som således antyder et systemskifte (fra socialisme til kapitalisme), og fordi ordet »overgang« pr. definition antyder et endeligt bestemmelsessted, som for eksempel en form for markedsøkonomi. Den cubanske regering anerkender i dag nødvendigheden af at introducere markedsmekanismer og af at indføre en form for markedsøkonomi, men indrømmer ikke, at dette vil medføre et sammenbrud af den cubanske socialisme. Den cubanske regering skeler her uden tvivl til Kina og Vietnam for at hente råd.
Markedsøkonomi
I dagens Cuba er den officielle holdning stadigvæk, at Cuba ikke har renonceret på ideen om at konstruere et socialistisk samfund, og at reformer og skridt i retning mod at indføre (eller genoprette) visse kapitalistiske markedsmekanismer derfor ikke skal opfattes som en sejr for kapitalismen over socialismen. Kineserne og vietnameserne har fundet en ny formel med etableringen af en »socialistisk markedsøkonomi«, men mærkeligt nok har hverken Fidel Castro eller medlemmerne af regeringen eller partiet indtil videre introduceret dette begreb i Cubas forandringsproces.
Der er flere grunde til denne åbenlyse modvilje fra den cubanske ledelses side (og her især fra Fidel Castro selv) mod at anerkende nogen som helst fordele ved det kapitalistiske markedsøkonomi-system. For det første på grund af kapitalismens fiasko med at løse fattigdomsproblemerne, og dens almene markedsfiasko i Latinamerika og i andre dele af den tredje verden.
Men for det andet, og her ikke mindst, på grund af det lidet inspirerende eksempel fra Rusland, hvor indførelsen af kapitalistiske metoder efter vestlige rådgiveres anvisninger ifølge cubansk opfattelse kun har ført til økonomisk og politisk kaos, til menneskelig usikkerhed og forøget forarmelse som et resultat af stigende arbejdsløshed, udhulet realløn og sammenbrud af det traditionelle samfundssikkerhedsnet. Dette betyder ikke, at cubanerne var tilfredse med det system, de havde før, og som de i store træk havde kopieret fra russerne. Der var vældig bekymring over systemets utilstrækkelighed, og cubansk tilpasningspolitik (korrigeringskampagnen) startede i virkeligheden før Gorbatjovs perestrojka, selvom den ikke havde samme politiske betydning.