CSCE-forhandlingerne II, 16. maj 1974
Dette er den anden af tre indberetninger (1974) fra den danske delegation ved CSCE-forhandlingerne i Geneve (Helsingfors-konferencens fase 2), hvor Danmark kom til at spille en fremtrædende rolle. Som det fremgår af kildeteksterne, var det den såkaldte tredje kurv vedr. samarbejde på humanitære og andre områder, der var det centrale stridsemne.
Nedenstående kildetekst er dateret 16. maj 1974.
Kilderne, som stammer fra Rigsarkivet, UM 5.B.55 d/1, er tilgængelig på www.koldkrigsudredningen.dk.
j.nr. 16. maj 1974
Nr. 191
CSCE fase 2.
Komité III
Delber 179 af 8.5.1974
1. Den i ovenciterede indberetning omtalte stilstand, der er indtruffet i kurv III, fortsætter. Vestlige lande har overfor Sovjetunionen og de andre østeuropæiske tilkendegivet, at en fortsættelse af den nuværende tingenes tilstand kan forsinke og i værste fald drage konferencens heldige afslutning i tvivl.
I de seneste dage har der været visse indikationer fra sovjetisk side af, at man er villig til at komme de vestlige i møde i enkelte centrale spørgsmål vedrørende menneskelige kontakter og information, men det er for tidligt at vurdere, hvorvidt der er tale om en skinmanøvre eller om virkelige koncessioner, der vil blive fulgt op og således har til formål at fremme arbejdet.
2. På møderne den 8. og 15. maj d.å. i komité III har man drøftet §2 i det finske præambelforslag, CSCE/II/C.3/102. Det er ikke lykkedes at nå til enighed om en tekst. Der er uenighed om den rækkefølge, hvori man skal opregne hovedområderne under kurv III. Fra vestlig side har man foreslået indføjet en passus om, at der bortses fra økonomisk, socialt og politisk system, skal være tale om et samarbejde til gensidig nytte. Vedlagte uformelle britiske papir indeholder de forskellige forslag i parentes.
3. Underhåndskontakterne vedrørende menneskelige kontakter og information fortsætter. Den aktuelle forhandlingssituation fremgår af vedlagte uformelle papirer. Den sovjetiske hovedforhandler i kurv II, ambassadør Dubinin, har på de seneste møder givet udtryk for forhandlingsvillighed med hensyn til centrale, men kontroversielle spørgsmål i de to papirer som f.eks. tilladelse til at medbringe personlige ejendele m.v. og adgangen til at abonnere på udenlandske aviser. Der er imidlertid endnu ikke opnået nogen endelig afklaring, men underhåndskontrakterne fortsætter.
Genpart af nærværende indberetning med bilag er samtidig hermed tilsendt NATO-repræsentationen i Bryssel til underretning.
S.G. Mellbin