Den tjekkoslovakiske stats syn på menneskerettighedsspørgsmålet
I pjecen ’100 spørgsmål om Tjekkoslovakiet’, der endog blev udgivet på dansk, redegør den officielle tjekkoslovakiske stat i 1984 for en lang række centrale spørgsmål. Teksterne her drejer sig om synet på dissidenter og Helsinki-aftalerne om menneskerettigheder.
». . . Jeg har læst en del om dissidenter. Hvordan forholder det sig egentlig med dem?«
Det forsøg, antisocialistiske kræfter i slutningen af 60erne gjorde på en kontrarevolutinær ændring af de politiske og økonomiske forhold i Tjekkoslovakiet, mislykkedes. Dette forsøg blev planlagt og forberedt gennem lang tid, navnlig gennem ideologisk diversion ledet fra udlandet. Efter det nederlag, de antisocialistiske kræfter led, har den internationale reaktion bestræbt sig på i hvert fald at fremkalde uro og usikkerhed og således bremse konsolideringsprocessen. Til trods for de stort anlagte bestræbelser er det dog kun lykkedes den at hverve ganske få enkeltpersoner, i reglen personer, der mistede deres politiske indflydelse efter de kontrarevolutionære kræfters nederlag. Disse såkaldte dissidenter har igennem en årrække udgiy.et forskellige opråb, som de også har sendt til udlandet til misbrug i den antikommunistiske propaganda. Såfremt de i deres virksomhed har overtrådt lovbestemmelser, er de i fuld overensstemmelse med gældende straffelov og straffereglement kaldt til ansvar. Hvis de har ytret ønske om at forlade Tjekkoslovakiet, er dette blevet muliggjort. Dissidenterne optræder i en fremmed, Tjekkoslovakiet fjendtligsindet magts tjeneste og deres virksomhed har ikke vundet genklang i offentligheden .
[…]
»…men hvad har de tjekkoslovakiske myndigheder konkret foretaget sig, for at føre aftalerne ud i livet…«
Siden 1975, da Helsinki-konferencen for sikkerhed og samarbejde i Europa resulterede i vedtagelsen af Helsinki-aftalerne, har Tjekkoslovakiet systematisk ført de tanker, der er nedlagt i dem, ud i det praktiske liv. Helsinki-aftalerne er blevet offentliggjort i Tjekkoslovakiet i fuld ordlyd, ikke blot i dagspressen, men også i en brochure, der blev udgivet i stort oplag og hurtigt kom frem i alle tjekkoslovakiske boglader.
I sidste halvdel af 70erne og i begyndelsen af 80erne har Tjekkoslovakiet ført en række forhandlinger og har indgået mangfoldige økonomiske, kulturelle og konsulære aftaler med stater, der har et andet samfundssystem. Handelsudvekslingen med de kapitalistiske stater og udviklingslandene er steget. Tjekkoslovakiet har ratificeret De forenede Nationers pagter om menneskerettigheder, er begyndt med forud at annoncere militærøvelser, har givet udenlandske firmaer, der har ønsket det, mulighed for at oprette agenturer i Tjekkoslovakiet og har udvidet sin informationsvirksomhed om nationaløkonomiske, handelsmæssige og andre spørgsmål.
Der er opnået vigtige fremskridt i form af kontakter mellem videnskabelige, kunstneriske og kulturelle institutioner, mellem ungdomsorganisationer, fagforbund, sportsforeninger og andre organisationer. I løbet af 70erne er antallet af besøgende fra de kapitalistiske lande steget, og det samme gælder antallet af tjekkoslovakiske turister, der besøger kapitalistiske lande. Tjekkoslovakiet tillader sine borgere at gifte sig med fremmede statsborgere og muliggør besøg af familie. Der kan også henvises til en omfattende kulturel udveksling mellem Tjekkoslovakiet og udlandet.