Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Forår i Prag
//
Tekst 40

Efter topmødet: Glæde i Centraleuropa

Positive reaktioner fulgte udfaldet af EU-topmødet i København i såvel Tjekkiet som i Slovakiet. Den tjekkiske opposition har dog forbehold. Teksten er en artikel skrevet af Politikens journalist Dana Schmidt.

 

Et af Tjekkiets mest læste dagblade, Lidove Noviny, brugte i går statsminister Anders Fogh Rasmussens ord »Et nyt Europa er født« som overskrift på sin hovedartikel om top­mødet i København, og lignende optimistiske toner om udvidelsen af EU dominerer også størsteparten af reaktionerne i de øvrige eks­kommunistiske lande. Mange medier frem­hæver samtidig, at forhandlingerne i Køben­havn har været hårde. Men resultaterne er gode, lyder hovedtråden i vurderingerne. Tjekkiets ministerpræsident, Vladimir Spidla, taler om en historisk succes for Europa, den tjekkiske chefforhandler, Pavel Telicka, er stolt over de opnåede resultater, og glad for forløbet er også præsident Vaclav Havel, som beklager, at det ikke er lykkedes ham at komme til København og deltage i den store begivenhed. Men den tjekkiske opposition brokker sig.

 

BEDRE FORHOLD FØRHEN
»De vilkår, EU tilbyder de kommende medlemmer, er mindre gunstige end landene fik under tidligere udvidelser«, siger næstfor­manden for det euroskeptiske Demokratiske Borgerparti, Jan Zahradil. Han er også utilfreds med, at en del af den fremtidige støtte til tjekkiske landmænd skal komme fra landets egen kasse. Også kommunisterne forsøger at lægge en dæmper på glæden - Tjekkiet skal jo fortsætte med at forhandle med EU også efter København, og det bliver vigtigt at forsvare vores interesser også senere, siger et topmedlem. Der kommer også glæde­lige reaktioner fra Ungarn og Slovenien. Den ungarske udenrigsminister, Laszlo Kovacs, siger, at København var et historisk øjeblik, som hans folk længe har drømt om. Og Slo­veniens udenrigsminister, Dimitrij Rupel, understreger, at slovenerne vil føle sig rigtigt hjemme i et helt Europa, i alle unionens 25 lande.

 

UDBREDT TILFREDSHED
I Slovakiet er der også udbredt tilfredshed. Landets vej til EU har været mere kompliceret end nabolandenes. Landet blev først en seriøs kandidat i 1998, efter, at et udemokratisk styre under ledelse af Vladimir Meciar faldt, og en ny regering overtog magten. Den nye regerings leder, Mikulas Dzurinda, siger, at Slovakiet i København opnåede fremragende resultater, og at EU nu forener det Europa, som det 20. århundrede splittede. Også de slovakiske medier er overvejende positive. »Champagnepropperne sprang fredag aften fra Østersøen og de to øer i Middelhavet (Cypern og Malta)«, skriver nyhedsbureauet TASR. Dagbladet Sme, et af de mest toneangivende i Slovakiet, understreger, at Polen og Tjekkiet trak forhandlingerne ud, efter at alle andre kandidater har accepteret udspillet. Topmødets virkelige enfant terrible var ifølge Sme Polen. Først efter to runder holdt polakkerne op med sat lå i bordet og gik med til et kompromis, skriver Sme.



Tekst 39 | Oversigten over kildetekster 

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk