Kinas optagelse i WTO
Artikel fra det franske nyhedsbureau AFP fra marts 2001 om, at Kina og USA ikke kan enes om Kinas optagelse. Ethvert nyt medlemsland af WTO skal godkendes af de 135 lande, der allerede er medlem. Kina og USA har skrevet under på en principiel aftale, men skændes videre om detaljer på samme måde som tilfældet er mellem EU og Kina i spørgsmålet.
Beijing er stadig uvillig til at nævne en dato for tiltrædelsen i Verdenshandels-organisationen (WTO), og USA-virksomheder presser på for at få endnu en bitter debat i kongressen om Kinas handelsstatus.
En femmands delegation fra det amerikanske Handelskammer i Kina var i sidste uge i Washington for at skabe fundamentet for en 18 mands lobbyrejse til USA i april for at overtale lovgiverne til at forny Kinas handelsprivilegier i endnu et år.
Amerikanske forretningsmænd troede, at de sidste år havde set det sidste til den årlige kontroversielle debat, der fokuserer på Kinas menneskerettighedsvilkår, og som giver ret til at forny Kinas permanente normale handelsrelationer (PNTR).
Men en PNTR-status var betinget af, at Kina indtræder som medlem af WTO den 3. juli ved udløbet af den et år lange forlængelse af NTR, som lovgiverne har ydet. En sådan indtræden virker nu ikke sandsynlig.
Kinas handelsminister, Shi Guangsheng, sagde i sidste uge, at landet ikke kunne give en præcis dato for afslutningen af de multilaterale forhandlinger i Geneve, mens han tidligere har sagt, at det ikke var sandsynligt, at Kina ville tiltræde WTO før oktober eller november i år.
Der er lagt op til endnu et ”velkendt bombardement” af anti-kinesisk retorik fra diverse grupper af kongresmedlemmer, sagde Robert Kapp, præsident for det amerikansk-kinesiske forretningsråd i Washington.
”De medlemmer af kongressen, der oprigtigt ønsker at vælte de amerikansk-kinesiske forretningsforbindelser, vil alliere sig med dem, der mener, at den årlige NTR-debat for USA er en mulighed for at vende befolkningens opmærksomhed på det, som de betragter som Kinas kætteri,” sagde Kapp.
Kongresmedlemmer vil sandsynligvis rejse debatten igen og kræve endnu en afstemning om Kinas handelsstatus, tilføjede han.
Personlig fjendtlighed mod den tidligere amerikanske præsident Clinton vil ikke længere puste til ilden omkring handelsdebatten om Kina, men andre faktorer vil tale mod landet, sagde analytikere.
En sag, der vil give næring til spændingerne, er Kinas fortsatte slag mod den religiøse sekt, Falun Gong, som efter hvad menneskerettighedsgrupper hævder, har kostet mere end 100 tilhængere livet og fængsling af mange tusinder.
Mere end 40 skolebørns død i denne måned efter en eksplosion i en skole i Jiangxi-provinsen, hvor børn normalt monterer fyrværkeri, vil yderligere være vand på møllen.
Selv om amerikanske firmaer i Kina er vant til det årlige ritual med politiske ildkugler, der flyver over Capitol Hill, er debatten en pine for dem, der laver forretninger på gulvet i Kina.
”Selv om de fleste af vore kunder ikke nødvendigvis er immune over for debatterne, forholder de sig i det mindste professionelt til dem. Men når Kina træder ind i WTO, vil det udslette megen uvished,” sagde Dan Brindle, leder af Asien-virksomheders regeringsanliggender i den amerikanske farmaceutiske gigant, Eli Lilly.
Der er bekymring om, at en bitter debat kan give næring til spændinger i det kinesisk-amerikanske forhold på andre fronter end handel, sagde analytikere.
Bob Broadfoot, leder af det kontoret for Politisk og Finansiel Risikorådgivning i Hong Kong, sagde, at Kinas forhold til Taiwan kunne blive yderligere anspændt, hvis dette års handelsdebat bliver ophedet.
”Det vil påvirke det taiwansk-amerikanske forhold, fordi en våbenhandelsmission vil rejse til Taiwan senere i år, og kineserne har allerede rejst børster over de amerikanske planer om at bygge et missilforsvarssystem,” sagde Broadfoot