Demokratiet drukner i vold
Selv om der på papiret blev indført demokrati i Sydafrika i 1994, svarer virkeligheden ikke altid til principperne. Hvad nytter en god grundlov, hvis man risikerer at blive dræbt for at deltage i et politisk møde?
Artiklen er skrevet af Jesper Strudsholm og blev bragt i Politiken 29. august 1995.
I Sydafrikas Natal-provins ydmyger Inkatha parlamentsmedlemmer, presse og politi.
I det ny Sydafrika er der aldrig langt fra de smukkeste demokratiske visioner til de dødeligste trusler mod anderledes tænkende.
I weekenden, i den lille by Empangeni i den voldshærgede KwaZulu/Natalprovins, var grænsen markeret af en blafrende teltdug. Indenfor havde otte parlamentsmedlemmer travlt med at fortælle blot 35 tilhørere og flere hundrede tomme plasticstole om arbejdet med landets nye demokratiske grundlov.
Uden for teltet sørgede medlemmer af zuluhøvdingen Mangosuthu Buthelezis Inkatha-parti for, at kun de modigste turde gå ind og høre om grundlovens garantier for menneskerettigheder. Og Inkatha-medlemmernes chikane mod interesserede tilhørere var blot en ekstra sikkerhedsventil.
Det grove arbejde var klaret ude i de sorte townships og slumområder omkring Empangeni, hvorfra 11 af arrangørernes 13 gratisbusser til grundlovsmødet kom tomme tilbage.
Ingen var i tvivl om årsagen: Inkatha var imod mødet. Og når Inkatha i KwaZulu/Natal-provinsen er imod noget, så er det klogt at blive væk.
Ellers risikerer man at blive dræbt. Samtidig med grundlovsmødet blev der andre steder i Empangeni og omegn holdt seks begravelser for endnu flere ofre for provinsens politiske vold.
Halvandet år efter Sydafrikas første demokratiske valg er der fortsat gang i den ulmende borgerkrig mellem Inkatha og Nelson Mandelas ANC.
Valget og Inkathas valgsejr i KwaZulu/Natal fik myrderierne til at dæmpes markant. Men arbejdet med grundloven og forestående lokalvalg har igen fået volden til at eksplodere.
Inkathas leder, Mangosuthu Buthelezi, forlanger udbredt selvstyre til Sydafrikas ni provinser. Så kan han regere KwaZulu/Natal uden for stor indblanding af den centrale ANC-dominerede regering.
For at få sine krav igennem har Buthelezi valgt samme taktik, som han brugte for at få indrømmelser fra ANC før sidste års valg: Boykot.
I april trak Inkatha sig ud af de udvalg under parlamentet, der arbejder med grundloven. Siden har lokale tilhængere – som flokken foran teltet i Empangeni – i uhyggeligt bogstavelig forstand banket budskabet om Buthelezis utilfredshed ind i hovederne på folk i KwaZulu/Natal.
Den slags medfører automatisk hævndrab fra ANC’s side. Og sådan er der igen kommet fuld fart i provinsens velsmurte voldskarrusel. Kun omfanget af Inkathas frækhed overraskede de parlamentsmedlemmer, der var taget til Empangeni for at diskutere grundlov.
De måtte pænt høre på, at byens Inkatha-borgmester Alois Kunene bød dem velkommen og udtrykte sin skuffelse over det dårlige fremmøde – alt imens hans partifæller umiddelbart uden for teltet, for øjnene af otte parlamentsmedlemmer, fire journalister og politiet ’anbefalede’ interesserede i at blive væk fra mødet.
– Jeg er overrasket over den måde, de så åbent fornægter os og siger: Til Helvede med regeringen, sagde John Makume. Han er valgt til parlamentet af ANC og kommer selv fra Empangeni.
John Makume kunne efter tre timers møde flyve tilbage til parlamentet i det langt roligere Cape Town. Fremtiden tegnede mørkere for de af Empagenis indbyggere, der havde støttet arrangørerne.
– Problemet er, at folk også skal leve her, efter mødet er slut, sagde en mand, der var tydeligt nervøs ved udsigten.
Sådan er det ny Sydafrika præget af to modsatrettede tendenser: Arbejdet med grundloven har mødt en kolossal interesse og ikke mindre end 1,8 millioner mennesker og organisationer fra ’Sammenslutningen af Holistiske Massører’ til ’Advokater for Menneskerettigheder’ har indsendt deres kommentarer og forslag.
Men samtidig må regeringen acceptere, at demokratiet reelt er suspenderet i KwaZulu/Natal, den folkerigeste provins. Her styres folk af frygten for de lokale ledere – det være sig Inkatha eller deres modstandere i ANC – og deres rifler, husafbrændere og trusler.
En af arrangørerne af weekendens møde summerede opgivende situationen op, mens de få tilhørere skyndte sig hjem gennem tusmørket: – Vi kommer her med idealistiske ideer om en ny grundlov. Men realiteten er, at i KwaZulu/Natal regerer Inkatha.